08. 05. 2022

JSME MISTRY !!!!!

​Naši junioři získali historicky první titul Mistrů České republiky. Sen se stal skutečností, ač kluci nebyli favority celého turnaje (byť samozřejmě medaile cílem byla), podařilo se po fantastickém víkendu zvednout nad hlavu pohár pro Mistry juniorské extraligy. Obrovská satisfakce jak pro hráče, tak trenéry.

Vedením Ferdy (Leoše Šrámka) a Jardy (Nekoly) si pro titul dokráčeli:

Jiří Benda, Tomáš Blažek, Jan Dočkal, Tomáš Flegr, Vojtěch Herman, František Hula, Jakub Jetmar, Tomáš Kiša, Tomáš Kristian, Ondřej Kundel, Radim Kylhof, Jakub Malík, Petr Michalák, Tomáš Mišek, Ondřej Unzeitig a Filip Šťastný.

Od 5. - 8. května 2022 proběhl finálový turnaj Extraligy juniorů v Havířově. S největším favoritem SG Ludvíka Daňka Brno jsme se chtěli o medaile prát spolu s Prahou a Příbramí. Díky povinnostem v A týmu mužů, 1. lize mužů, samozřejmě i vinou nemocí a zranění se kluci za celou sezonu ani jednou nesešli v plné sestavě. Ani tady tomu nebylo jinak, do bojů nemohl zasáhnout zraněný Ondřej Unzeitig. Nasazení do skupin bylo poplatné výkonu v sezoně, a tak jsme měli těžší čtvrtfinálovou skupinu. Tři týmy ze čtyř měly medailové ambice (Brno, Praha a my) a ani Ostrava v plné síle není zrovna nejlehčí soupeř. Prvním cílem byl postup do semifinále, který by znamenal vyřazení jednoho z medailových adeptů. Pak už by kluci měli dva pokusy na zisk vytoužené medaile. Čtvrteční první zápas nás čekalo Brno, největší favorit turnaje, který má ve svém kádru několik hráčů mužského extraligového týmu. Na obou stranách byla od začátku vidět nervozita a dva ze tří setů se rozhodovaly ve vyrovnaných koncovkách. Bohužel, nebo možná v konečném důsledku bohudík, to v tomto zápase bylo Brno, které si v nich vedlo lépe. Porážka 3:0 v prvním zápase spolu s výhrou Prahy nad Ostravou znamenala, že jestli chceme postoupit, musíme v pátek porazit Prahu (ideálně za 3 body), abychom zůstali ve hře o postup. Zápas měl v prvním setu podobný průběh jako úvodní s Brnem, ale tentokrát jsme koncovku zvládli lépe my. Získané sebevědomí se přeneslo do zbytku zápasu a po velmi podobném výkonu s Ostravou a dvou výsledcích 3:0 jsme postoupili do semifinále a čekali kdo na nás vyjde ze druhé skupiny. Druhou čtvrtfinálovou skupinu nakonec vyhrálo družstvo Příbrami, a tak nás v sobotním semifinále čekal právě tento tým.

Tak jak jako v celém turnaji a téměř ve všech zápasech o osudu utkání a vítězi rozhodoval první set. Drama od začátku až do konce, setboly na obou stranách, a nakonec vítězství v setu díky esu Jiříka (Bendy). Po zisku prvního setu už na hřišti dominoval jen jeden tým. Z mého pohledu asi nejlepší zápas Tomáše Miška, který skvěle takticky řídil hru, distribuoval ideální nahrávky všem útočníkům. Nezastavitelný Jiřík (Benda), ke kterému se přidali všichni útočníci Tomek (Kristian), Alda (Kuba Malík) a Jetys (Kuba Jetmar) skládali více méně každý balón, a když k tomu připočtu vynikající obranu na síti (dobrá práce našeho blokařského trenérského guru Tomáše Širokého) spolu s excelentními zákroky Dočkyho (Jan Dočkal), dovedli chlapci zápas k jednoznačnému vítězství. A byli jsme ve finále.

V nedělním finálovém zápase nás čekal největší favorit turnaje SGLD Brno, které v druhém semifinále porazilo po boji překvapení turnaje - kadety Blue Volley Ostrava. Měli jsme Brnu co vracet ze skupiny, a protože nám naši mlaďoši ukázali, že Brno je zranitelné, šli jsme do zápasu s obrovskou touhou zvítězit. Obrovský hlad po úspěchu spolu s neskutečným týmovým duchem vytvořil předpoklad pro možný úspěch. Bitva začala. Od začátku zápasu mělo Brno malinko navrch, ale kluci bojovali. Nenechali Brno odskočit, a nakonec bod po bodu stahovali ztrátu. To se jim před koncovkou povedlo. Brno již nepůsobilo tak jistě a kluci koncovku zvládli na výbornou 25:23 a 1:0 pro nás !

Brno poprvé na turnaji prohrávalo, a bylo vidět, jak jsou z toho vykolejení. Nevynucené chyby a skvělá hra našich znamenala pohodové vítězství ve druhém setu. 2:0 na sety a set od titulu. Zvládneme to nebo se Brno zmátoří ?

Třetí set byl opravdovým vyvrcholením celého turnaje, hráči na obou stranách vytahovali skvělé zákroky jak v poli, tak na síti, emoce se přelévaly z hřiště na tribuny a zpátky z jedné poloviny hřiště na druhou, prostě finále jak má být. Tak už to zkrátím. Po posledním zápase mi vytryskla obrovská radost a euforie.

DOKÁZALI JSME TO, JSME MISTŘI !!!!!

Michal Provazník

předseda klubu

Finálový zápas a závěrečný ceremoniál si můžete připomenou zde.