23. 10. 2022

Sedm statečných zajistilo udržení ve skupině

​Máme za sebou 2. turnaj extraligy U18. Museli jsme cestovat do vzdálených Českých Budějovic a postupně nás čekaly celky Příbram, Prosek Praha, domácí České Budějovice a Lvi Praha. Jelikož se jednalo o první skupinu, dalo se očekávat, že nás soupeři herně pořádně prověří. Na turnaj jsme cestovali v sobotu ráno v prořídlé sestavě, nahrávači: Jakubové Nikel a Vorobel, smečaři: Jan Válek a Vojta Bláha, blokaři: Maxim Drozd, Aleš Pustějovský a Lukáš kožíšek Kožuch, libero Matěj Kohut a na univerzálu Vojta Nekola. Jak pozorní čtenáři určitě poznali chyběl Tomáš Garba (zlomenina malíčku) a Vítek Gelnar (ten si plnil povinnosti u starších žáků).

Zápas č.1 Příbram

V Českých Budějovicích jsme poobědvali a pak se přesunuli na halu, sledovat jak naši muži z Blue Volley Ostrava v první lize drtí České Budějovice. Plni nadšení a optimismu se těšíme na náš zápas s Příbramí. Na hráčích bylo vidět veliké odhodlání a chuť. Ale….už na rozcvičce bylo vidět, že něco nehraje. Nastoupili jsme v sestavě: náhra Jakub Nikel, smeč Vojta Bláha a Jan Válek, blok Jarda Maxim Drozd a Aleš Pustějovský, univerzál Vojta Nekola a libero Matěj Kohut, střídal Jakub Vorobel. A s prvním hvizdem to přišlo. Kluci vypadali, jak kdyby měli svázané ruce i nohy. Místy to dokonce vypadalo, že jsem přivezl na zápas děti z Beskyďáčku. Znamenalo to pro nás drtivé porážky jak v prvním, tak druhém setu. Byl jsem nucen vystřídat Vojtu Nekolu, abych zabránil rodinné tragédii, protože z jeho výkonu vstávaly mému asistentovi (otec Vojty) vlasy takovým způsobem, že místy připomínal ježka Sonika. Na univerzála jsme postavili druhého nahrávače a nutno podoktnout, že se role zhostil na výbornou. Pro nás to znamenalo vítězství ve třetím setu. Ve čtvrtém setu bylo na Příbrami vidět, že se začíná o výsledek bát, ale naše zbytečné chyby pohřbily šance na dobrý výsledek a prohráli jsme 3:1.

Zápas č. 2 PRO SEK PRA HA

Před tímto zápasem jsme se snažili z kluků setřást nervozitu, která nejspíše ovlivnila první zápas a vypadalo to, že se nám to i podařilo. Sestava byla stejná jako v prvním zápase. Do zápasu jsme vstoupili agresivně a dlouho to vypadalo, že první set získáme, ale opět zbytečné chyby znamenaly prohru. Nás to naštěstí nepoložilo a do druhého setu kluci nastoupili s ještě větším odhodláním vyhrát. Výborně jsme podávali (zejména V. Nekola). Jasně jsme ovládli druhý set a stejný výkon přišel i v setu třetím. Vedli jsme 2:1 a byli blízko k vítězství, kluky jsme upozornili, že ještě není konec a je nutné zápas dohrát. Kluci opět ,,excelovali“, kupili jednu chybu za druhou a byli tím nejlepším co Prosek na hřišti měl. Pro nás to znamenalo jasnou prohru ve čtvrtém i pátém setu. Porážka 2:3 znamenala zisk prvního bodu do tabulky. Po prvním hracím dnu jsme s Jardou byli jak opaření, nemohli jsme spát a rozebírali co za tím vězí, že kluci nepodávají alespoň průměrné výkony jako na tréninku. Došli jsme k závěru, že je to nespíš psychika a zítřejší zapas s domácím celkem by jim měl sedět, protože se rozhodně nebudou cítit jako favoriti.

Zápas č. 3 České Budějovice

Před zápasem nás čekala snídaně, nejdůležitější jídlo dne a pro nás možná i turnaje. Během ní jsem si v restauraci všiml papírové bedny s nápisem: ZTRÁTY A NÁLEZY a poslal Lukáše Kožucha na průzkum, jestli v ní není naše forma. Nic tam prý nenašel, ale později zjistíte, že se možná mýlil. Do zápasu Budějovice poslaly to nejlepší, co mají a na jediný zápas v turnaji naskočil i T. Brichta, který bude patřit k nejlepším hráčům U18. Za to jsem velice rád, alespoň už teď víme, jak silné Budějovice budou. My nastoupili v sestavě: náhra Jakub Nikel, smeč Vojta Bláha a Jan Válek, blok Jarda Maxim Drozd a Aleš Pustějovský, univerzál Vojta Nekola a libero Matěj Kohut, ale už během prvního setu musel vystřídat Jakub Nikel (naražený palec), kterého nahradil Jakub Vorobel a do druhého setu nastoupil Lukáš Kožuch místo Aleše Pustějovského, kterého dál nepustilo bolavé koleno, se kterým jde na operaci. Ano zbylo nám šest lidí do hry a libero. České Budějovice nás jasně přehráli 3:0 a naši kluci nekladli žádný odpor. Až na jednu výjimku - Lukáše Kožucha, ten patřil k nejlepším. Výborně útočil, podával a blýskl se i v obraně (na síti). Tak ho podezřívám, že v té krabici přeci jen ta forma byla?!

Zápas č. 4 Lvi Praha

Před posledním zápasem, byly jasné čtyři věci: že pořád máme šanci na udržení v první skupině, i když už to není jen v našich rukou, že já to nepokazím špatným střídáním (nemám koho střídat), že jdeme na oběd do restaurace se zázračnou krabicí, a že když kluci vyhrají mají dva dny volna (to by měli stejně, ale to jsem jim řekl až po zápase). Sestava byla jasná: Jakub Vorobel, Vojtové Nekola a Bláha, Jan Válek, Jarda Drozd, Lukáš Kožuch a Matěj Kohut. První set jsme opět prohráli, ale kluci se rvali o vítězství dál. To znamenalo vítězství v druhém a třetím setu. Ve čtvrtém nic nenaznačovalo nějaké komplikace, ale při vedení 18:12 jsme přestali hrát, soupeř nás dotáhl na 24:24 a drama bylo na světě. Naštěstí jsme potřebnou výhru 3:1 uhráli a teď už jsme jen čekali, jestli Budějovice porazí Prosek. Stalo se a my budeme příští turnaj opět hrát v první skupině.

S udržením v první skupině jsem spokojen, ale s předvedenou hrou nikoliv. Jsem si jistý, že už hůře hrát nemůžeme a bude to jen lepší! A druhý poznatek, který si odvážím z Budějovic, monotónní fandění Proseku, mi bude znít až do Vánoc: PRO SEK PRA HA 😊

Tomáš Široký

hlavní trenér