12. 02. 2023

Ve Znojmě se nám příliš nedařilo

​V sobotu ráno se sešel náš tým Green Volley u haly SPŠ a vyrazili jsme společně s deseti hráči ve složení: Šonovský, Válek, Vávra, Novák, Nikel, Nekola, Majer, Jonszta, Garba, Dudek směr Znojmo na další turnajové kolo Extraligy U20.

První sobotní zápas začínal v 11 hodin proti Fatře Zlín. Extraligu U20 hrajeme s mladšími hráči kategorie U18, aby kluci získali dostatek herních zkušeností. Cílem v pořadí čtvrtého turnaje bylo udržet druhou skupinu a nebylo to vůbec nereálné. Do prvního zápasu jdeme tedy odhodlaně a jdeme na to! První set prohráváme 25:22, do koncovky jsme šli za stavu 20:20. Druhý set opět končí v náš neprospěch 25:23 a bohužel to je jako přes kopírák, hrajeme slušný volejbal nicméně neumíme reagovat na hru starších hráčů, kteří dělají méně chyb. Další tři sety si však jdeme za svým, třetí set jsme na Fatru vletěli a vyhráli 25:19, ve čtvrtém porážíme Zlín hladce 25:11, a do pátého zkráceného setu jdeme s hlavou nahoru a dotáhne ho do vítězného konce 15:13. Celý zápas vyhráváme zápas 3:2.

Tento zápas se Zlínem byl ze strany našich hráčů slušně odehraný a my byli s trenérem Tomášem Širokým spokojeni.

Druhý zápas hrajeme s domácím Znojmem

Znojmo nás bohužel porazilo 3:1, i když kluci odehráli zápas velmi bojovně. První set vyhráváme 25:20, do druhého jdeme dobře a odhodlaně, s vervou, bohužel jsme i tento prohráli 27:25,chyběla nám pověstná kapka štěstí. Další sety jsme prohráli 25:11 a 25:22. Domácímu týmu pomohlo skvěle fandící domácí publikum. Celé utkání hodnotím velice kladně, naši mladíci přistoupili ke hře zodpovědně a bojovně. Znojmo disponuje hráči menšího vzrůstu, nicméně je to velmi urputný a dobře bránící tým v poli.

Nedělní ráno začíná Green Volley zápasem s Českými Budějovicemi s čistou hlavou, víme že nemáme objektivně moc šanci vyhrát, proto kluci nebyli pod tlakem a mohli aspoň zabojovat. Z naší strany to však nebyl povedený volejbal a dostali jsme od Jihostroje „za uši“. Sety jsme uhráli s 10,16 a 23 body, tento zápas musíme rychle vymazat z hlav hráčů a zabojovat o vítězství s posledním soupeřem Kladnem.

Bohužel zápas prohráváme na sety 3:0 Co dodat? Snad jen to, že je to jen v hlavách hráčů, protože jsme schopni hrát zápas proti starším a zkušenějším volejbalistům a porazit je a následně se doslova pos… Celé utkání už naši hoši odehráli se sklopenými hlavami a bylo na nich vidět, že už chtějí být v šatně a mít to za sebou. Volejbal je kolektivní sport a prioritní je hrát týmově a spoléhat se jeden na druhého. Na hřišti musí hrát všichni hráči, nesmí si vzájemně dávat přednost při vybírání v poli. Když čapneme míč v poli, snažit se jej v klidu nahrát a zaútočit.

Myslím, že máme s „Godzim“ stejné myšlenky a názory na současný problém našeho volejbalového týmu. Snahou a ozdobou každého hráče má být jeho bojovnost a chuť hrát a vyhrát za každých okolností na hřišti, což naši kluci zatím neumí. Je smutné, že my trenéři jsme větším hnacím motorem než samotní kluci. Na tréninku nám to všem jde a drilujeme herní činnosti poctivě každý den, zkusme to, co umíme ukázat také na hřišti. Kluci by si měli uvědomit, že sport jim přináší řadu dobrých příkladů také do osobního života: umět zabojovat na hřišti, znamená do budoucna umět se poprat také v životě s nelehkými překážkami, zdolat je a pokračovat dále. Cílem není vzdát se, když se nám nedaří, ale překonat nepříznivé období další usilovnou prací, snahou, pozitivním přístupem a posunout své hranice ke svým snům. Věřím, že i my to společně překonáme a budeme se zase těšit z úspěchů, výher a naší skvělé party.

Jaroslav Nekola

hlavní trenér