19. 02. 2023

Vytoužený cíl splněn

O víkendu 18. a 19. února jsme se zúčastnili pátého turnaje Extraligy U18, který pořádal klub VK Ostrava. Po předešlých výkonech jsme se postupně z nejlepší skupiny propadli až do třetí. Sice to bylo ovlivněno mnoha faktory, kvůli kterým kádr nebyl kompletní (nemoc, zranění, špatné známky), ale na to se vymlouvat nebudeme. Takže teď před námi byl jediný úkol. Vyhrát skupinu a tím si zajistit postup do květnového finále.

Konečně jsem měl kompletní kádr, Jarda Maxim Drozd se vrátil poté, co se snažil na poslední chvíli (celý leden) vylepšit pololetní vysvědčení, Lukáš Kožuch vyléčil koleno, Matouš Vávra a Jonáš Šonovský se vrátili z Blue Volley Ostrava a navíc se k nám připojil Jakub Jonszta. Finální přípravu každý pojal po svém, Aleš Pustějovský odjel na celý týden lyžovat, Matouš Vávra se ,,dobrovolně“ rozhodl pro koupi nových bot, jenže byly o číslo menší a tak je vrátil a opět využívá své staré, voňavé, jak výrobky z Loštic. Jarda Maxim Drozd, bohužel, ve čtvrtek zjistil, že v pátek píše písemnou práci z chemie a Mendělejevova tabulka má o 100 prvků víc než si myslel, tak raději vynechal trénink. Na turnaj nám nakonec chyběli dva hráči - Vojta Bláha, který snad přišel na to, že snowboard nejde s volejbalem moc dohromady a Jonáš Šonovský, který byl v únoru nemocný jen jednou, tak se jeho absence dala očekávat. Tudíž do Ostravy odcestovali: nahrávači Jakubové Nikel a Vorobel, blokaři: Matouš Vávra, Jarda Maxim Drozd, Aleš Pustějovský a Lukáš Kožuch, smečaři: Jakub Jonszta, Jan Válek a Vojta Nekola, universálové: Tomáš Garba a Vítek Gelnar a libera: Eda Škvara a Matěj Kohut a realizační tým: Tomáš Široký, Jarda Nekola a Vojta Blaha v roli statistika.

První zápas nás čekal domácí tým VK Ostrava. Už od rozcvičky bylo na našich hráčích vidět velké odhodlání. Do zápasu jsem poslal základní sestavu: Jakub Nikel, Jakub Jonszta, Jarda Maxim Drozd, Tomáš Garba, Jan Válek, Matouš Vávra a na liberu Eda Škvara, kterému, jak se to dozvěděl, vyhrkly slzy štěstí a myslím si, že do stavu 10 přes ně nemohl nic vidět.

První set byl vyrovnaný a rozhodli jsme ho v náš prospěch až v koncovce. Druhý a třetí set byl jasně v naší režii a mohl jsem alespoň prostřídat universály, a tak se na hřišti objevil Vítek Gelnar.

První krok splněn.

Ve druhém zápase nás čekal asi papírově nejslabší Nymburk. Základní sestava byla stejná jako proti Ostravě tedy: Jakub Nikel, Jakub Jonszta, Jarda Maxim Drozd, Tomáš Garba, Jan Válek, Matouš Vávra a na liberu Eda Škvara. První set byl jasně v naší režii. A tak jsem očekával, že takto budeme pokračovat a já postupně prostřídám. Opak byl pravdou, naše nasazení už nebylo takové, ale přesto to stačilo na vítězství. Ve třetím setu jsme pokračovali v laxním přístupu a v koncovce prohrávali 20:22. Následoval emotivní Time out a vítězství v setu 25:23 a celkově 3:0.

Třetí zápas nás čekal soupeř z Velkého Meziříčí, který měl z prvního dne také dvě vítězství a byl to tedy přímý souboj o postup do druhé skupiny. Nastoupili jsme opět v osvědčené vítězné sestavě Jakub Nikel, Jakub Jonszta, Jarda Maxim Drozd, Tomáš Garba, Jan Válek, Matouš Vávra a na liberu Eda Škvara. První set byl do stavu 15 vyrovnaný, poté jsme si vybudovali čtyřbodový náskok a udrželi ho až do konce. Ve druhém a třetím setu nastalo něco, s čím jsem nepočítal. Kluci na soupeře vlétli, hráli koncentrovaně, dodržovali systém i taktiku a žádný míč pro ně nebyl ztracený. Místy (hlavně ve třetím setu) bych to označil za perfektní výkon! Velké Meziříčí jsme porazili rozdílem třídy a už nás dělil jen krůček od splnění cíle. Tím byl postup do druhé skupiny.

Poslední zápas nás čekal Nový Jičín. K postupu nám stačil vyhrát jediný set. V základní sestavě jsem po konzultaci s Vojtou Blahou udělal jednu změnu a na pozici nahrávače nastoupil Jakub Vorobel. První set jsme jasně vyhráli, a tak jsem mohl postupně zapojovat hráče z lavičky, aby k postupu přispěl každý hráč. Zápas jsme vyhráli 3:0.

Za celý víkend musím pochválit všech 14 hráčů. Ti, co zrovna nehráli, neúnavně povzbuzovali a v té atmosféře jsme si konečně mohli připadat jako doma. To ukázalo, že kluci jsou jeden velký tým!

Největší chybou by teď bylo usnout na vavřínech, protože to, co stačilo ve třetí skupině ve druhé stačit nebude! Proto se s nadšením vrhneme do tréninků (ten perfektní výkon chci vidět častěji!!).

Tomáš Široký

Hlavní trenér