05. 03. 2023

Ostrava hostila třetí skupinu předposledního turnaje Extraligy U20

​Tentokrát se pořadatelským klubem Extraligy U20 stal volejbalový klub VK Ostrava, což nám nahrávalo do karet, protože jsme nemuseli cestovat a brzy ráno vstávat, hráči měli krátký přejezd od domovské haly SPŠ a za 20 minut jízdy jsme již mohli vstoupit do hostující haly (Janáčkova konzervatoř). Na cestu vyrazilo družstvo Green Volley Frýdek-Místek ve složení: smečaři Jonszta, Válek, Nekola, nahrávači Nikl a Vorobel, blokařská sestava Drozd, Vávra, Kožuch, a libera Majer a Škvara. Sestavu doplňovalo trio diagonálních hráčů Dudek, Garba a Hradil.

Náš první sobotní zápas 4. března začínal v 10 hodin proti domácímu týmu VK Ostrava. Extraligu U20 hrajeme s mladšími hráči kategorie U18, aby nasbírali potřebné herní zkušenosti. Turnaj jsme chtěli vyhrát a postoupit zpět do druhé skupiny a dále bojovat o nejlepší osmičku U20 a účast na finálovém turnaji v květnu. Do prvního zápasu jdeme tedy odhodlaně a jdeme na to! První set hráči plní očekávání bojují o sto šest a vyhrávají 25:23. Druhý už děláme spoustu chyb, VK Ostrava nehraje vůbec dobrý volejbal, a my jsme přesto přestali hrát a plnit taktiku trenérů. Další set vyhráváme 25:19 a hráče v pauze mezi sety nabádáme k pozornosti a hře bez vynucených chyb. Ve čtvrtém dějství vedeme téměř v koncovce 17:10 a doslova set promrháme, dobře podávající domácí hráč Pelikán nás de facto porazil sám. Do pátého zkráceného setu musíme bojovně, nicméně opět máme hlavy mimo a prohráváme 19:17.Dlouho jsem neviděl takto promrhat téměř vyhraný zápas, nicméně míč je kulatý a stát se může v této kategorii téměř cokoliv.

Po poledni nastupujeme proti Příbrami, která přijela pouze v osmi hráčích. Zápas hrajeme odevzdaně od začátku, v každém setu děláme hned několik chyb a nejsme schopni na vývoj hry reagovat, až třetí set jsme v koncovce zabojovali, nicméně i ten jsme prohráli 32:30, další byly 25:18 a 25:16, hra byla doslova tragická, zápas jsme doslova odchodili a čekali na jeho konec.

Do nedělního dne jdeme s čistou hlavou a novou chutí bojovat o co nejlepší výsledek.

Nastupujeme proti Znojmu, který hraje dobře v poli. Naše výkony jsou však jako přes kopírák, máme obrovský problém v mezihře a jednoduché míče neumíme zpracovat a přicházíme o bodovky. První dva sety prohráváme a nám nezbývá než zkusit vyměnit hráče ze základní šestky. Hra dost pookřála a pokračujeme celkem vyrovnaný zápas a srovnáváme stav na 2:2. Vyhráli jsme dva sety po sobě, hlavy jsou klidnější, nicméně v tie breaku prohráváme hladce 15:7 a tím také celý zápas.

Do posledního zápasu se Svitavami se snažíme hráče připravit a uklidnit, soupeř nás poráží v prvním setu 25:23, v každém úvodu děláme mnoho chyb, hlavně opět v mezihře, špatně bráníme na síti a v poli jsme téměř plonkoví. Další tři sety vyhráváme a celkově zápas končí 3:1 v náš prospěch.

Klukům bych chtěl zdůraznit, že nemohou spoléhat na hráče vedle sebe, že míč odehraje. Je důležité dodržování postavení v poli, které nám nejde. Všechny herní činnosti děláme na tréninku denně, bohužel v zápase to není příliš vidět. My trenéři můžeme naučit hodně, ale vyhrávat a chuť bojovat musí mít každý hráč sám v sobě, vzít zodpovědnost na svá bedra a mít odvahu občas riskovat. Je to kolektivní sport a všichni dřou na hřišti za všechny, také lavička je velmi podstatná a důležitá, vše je podstatné mít ve vzájemné symbióze. Celý tým by měl fungovat jako jedno tělo a mysl.

Věřím, že se do dalších zápasů poučíme z vlastních chyb.

Jaroslav Nekola

Hlavní trenér U20