18. 09. 2023

U18-Extraliga - Bez porážky, přesto Green Volley Frýdek-Místek druhý

Začněme netradičně od konce. Jak již samotný titulek napovídá, na prvním extraligovém turnaji hráčů do osmnácti let v Liberci, jsme skončili na druhém místě za SK Kojetín. Přestože jsme nepoznali hořkost porážky, doplatili jsme na systém určující konečné pořadí, kdy se nasbírané body upřednostňují před poměrem výher/proher. A jelikož jsme tři ze čtyř utkání vybojovali až v tiebreaku, náš bodový příděl se zastavil na počtu 9, kdežto soupeř z Kojetína i s jednou prohrou, právě s námi v tiebreaku, dovršil bodů 10. Každopádně úvodní turnaj zvládli hráči Green Volley Frýdku-Místku na výbornou, ukázali zejména morální vlastnosti, podpořené bojovností a vytrvalostí v dlouhých zápasech. Máme tedy na čem stavět a již nyní se těšíme na další turnaj v druhé výkonnostní skupině.

Jak vše probíhalo zápas po zápase?

Zahajovací utkání nás svedlo s nedalekým soupeřem z Ostravy, tamním VK. Do zápasu jsme doslova vlétli a velice sebevědomě jsme si rychle vytvořili náskok před koncovkou první sady. Jenže dvě série na podání Ostravy a zejména ta druhá, hráče Baláže, srovnala bodový stav a koncovka úvodního setu se rozhodovala až v samotném závěru, který jsme bohužel nezvládli a prohráli ho 23:25. Do druhého setu se negativně projevila prohraná koncovka a opět prohráváme 23:25 a 0:2 na sety. Základní sestava týmu, Nikl, Gelnar, Nekola, Pultar, Kožuch, Pustějovský a libero Škvara, se změní jen nepatrně, kdy na smeči Pultara vystřídá Koloušek. Toto střídání se nakonec ukazuje jako klíčové, Koloušek vnáší klid zejména do naší mezihry a přihrávky, celý tým se semkne, otáčíme nepříznivý vývoj zápasu a vyhráváme ho v tiereaku 3:2. Tento zápas jako by predikoval následný vývoj turnaje, stejný scénář si totiž Green Volley Frýdek-Místek zopakuje ještě dvakrát.

Druhé utkání v pořadí hrajeme proti našemu projektovému týmu Red Volley Frýdlant nad Ostravicí. Náš spřátelený tým byl bohužel od začátku v roli outsidera turnaje a podle toho také dopadl výsledek našeho střetnutí. Vyhráváme 3:0 a do hry se zapojují všichni zbývající hráči, Kohut, Kowalowski a Adámek.

Třetí zápas, hraný druhý hrací den, nastupujeme proti ambicióznímu soupeři z Kojetína. SK Kojetín hraje opravdu výborně, tlačí nás servisem i útokem a prohráváme 0:2 na sety. V tuto chvíli musíme vyzdvihnout zejména hráče, kteří zrovna nebyli součástí základní sestavy a ze střídačky neúnavně skandovali, hecovali a nenechali hráče na hřišti ani na chvíli pomýšlet na možnou prohru. Také díky tomuto našemu „sedmému“ hráči opět otáčíme vývoj utkání, opět srovnáváme skóre setů a opět vítězíme 3:2! Vydřené a zasloužené vítězství celého týmu Green Volley Frýdek-Místek.

Závěrečné vyvrcholení turnaje má jasně rozdané karty, musíme zvítězit za tři body, tedy 3:0 nebo 3:1, abychom dotáhli desetibodový SK Kojetín. Posledním sokem je VK Dukla Liberec a hned po dvou odehraných setech je nám jasné, že bez „ztráty kytičky“ to dnes nebude, a že vstupujeme do již dvakrát vyzkoušené situace. Je to až neuvěřitelné, ale prohráváme 0:2 na sety, následně zlomíme soupeřův tlak i psychiku, znovu vítězíme poměrem 3:2 a zakončujeme tak úvodní rozřazovací extraligový turnaj U18 bez jediné prohry.

Marek Tomáš

asistent trenéra