13. 11. 2023

​U20-Extraliga - Zasloužený postup do vyšší výkonnostní skupiny

Extraligový turnaj mužů do dvaceti let svedl tým GREEN VOLLEY FRÝDEK-MÍSTEK do středočeského Nymburku, kde měl za úkol minimálně udržet skupinu C, případně postoupit do vyšší skupiny B. Po velmi těžkém soupeři hned z kraje dvoudenního klání, se nám povedlo z následujících utkání vždy vydolovat body, které nakonec stačily na jasný postup z třetí do druhé výkonnostní skupiny. Turnaj jsme si tak užili a s dobrou náladou se vrátili zpět domů, kde budeme pilovat formu do příštího vystoupení.

Prvním soupeřem byl nalosován VK Trox Příbram, zřejmě největší favorit skupiny. Náš mladý tým se však s pozicí outsidera nechtěl smířit a první dva sety se rozhodovaly až v samotných koncovkách setů. Na obou stranách byla znát nervozita z úvodního zápasu, nevynucených chyb bylo opravdu mnoho a po dvou setech svítí na ukazateli skóre 1:1. Od třetího setu ale zkušenější protivník začíná mít lehce navrch a celkem v poklidu si hlídá vítězství 3:1, čímž odstartoval celkové prvenství bez ztráty jediného bodu.

Další v pořadí proti nám stál domácí celek Svině Nymburk, který jakožto pořadatelský tým, měl podobné cíle jako my, tedy minimálně udržet skupinu C. První set prohráváme v koncovce setu a začíná jít do tuhého. Mobilizujeme však všechny síly, hráči nevypustí jediný míč a v dramatickém utkání plném zvratů, vyhráváme 3:1 a bereme všechny 3 veledůležité body do tabulky.
Následující den, tedy v neděli ráno, plánujeme porazit královehradeckou Slavii, protože spoléhat na odpolední výhru s nevyzpytatelnou Ostravou, by se nemuselo vyplatit. Začne boj o každý balon, skóre se přelévá z jedné strany na druhou a nikdo nemá potřebný náskok do závěru prvního setu. Ten nakonec nezvládáme, prohráváme 0:1. Následně srovnáváme 1:1, opět prohráváme 1:2 a opět srovnáváme 2:2. Ve sportovní loterii jménem Tie break nestíháme zachytit začátek a prohráváme 2:3 na sety.
Nálada není ideální, ale z hráčů jde cítit odhodlání nechat v posledním představení celého hracího víkendu všechno. Proti VK Ostrava musíme urvat alespoň jeden bod, tedy vyhrát minimálně dva sety, a tím potvrdit setrvání ve skupině C. Nastupujeme s naprosto koncentrovaným přístupem, soupeř, který si na náš tým hodně věřil, se nestíhá pořádně rozkoukat, naši hráči drtí Ostravu zejména servisem a zaslouženě vedeme 2:0 na sety. Třetí, zároveň nejvyrovnanější set rozhodujeme bojovností a zejména kolektivní soudržností na body 26:24, tím pádem 3:0 na sety. Připisujeme si další 3 body do tabulky a cíl, postup do vyšší skupiny, je splněn.

Tým GREEN VOLLEY FRÝDEK-MÍSTEK vybojoval postup na tomto turnaji v tomto složení; nahrávači Nikel, Vorobel, smečaři Blaha, Nekola a Válek, univerzálové Gelnar s Hradilem, blokaři Kožuch, Pustějovský, Vávra, libero Majer a trenérská dvojice Tomáš a Široký.

Váš tým GREEN VOLLEY FRÝDEK-MÍSTEK