27. 11. 2023

U18-Extraliga - Zkušenosti se počítají....

Třetí kolo nejvyšší domácí soutěže hráčů do osmnácti let, Extraliga U18, se tentokrát konalo v Praze, v hale místních Lvů Praha. A jelikož jsme se poprvé v tomto ročníku probojovali do první výkonnostní skupiny „A“, moc jsme se na konfrontaci s nejlepšími týmy těšili. Posíleni vědomím, že jsme ještě nepoznali hořkost porážky, máme za cíl udržet tuto skupinu a navázat na předchozí bojovné výkony. Zároveň však musíme řešit problémy se sestavou, náš univerzál Gelnar byl po nemoci a na turnaj přijel prakticky bez tréninku, navíc poslední přípravný týden před akcí, se nám zranili či onemocněli dva smečaři, Kohut s Pultarem. V Praze tak nakonec válčila tato sestava; nahrávači Nikel s Adámkem, smečaři Nekola a Koloušek, blokaři Kožuch, Pustějovský a Kowalowski, libera Škvara s Jezerským a již zmíněný univerzál Gelnar.

Prvním soupeřem nám byl přiřazen zatím vedoucí tým VK České Budějovice, pro které je utkání s námi již druhé v tomto dni. První duel vyhráli se Lvi 3:1 a sebevědomě proto vstupují do zápasu. Prohráváme první set a po nepřesvědčivému začátku výrazně zlepšujeme naší hru, srovnáváme se s úrovní soupeře, následně bereme následující dva sety a otáčíme v náš prospěch na 2:1. Čtvrtý set opět po boji nezvládáme, stejně tiebreak a konečná prohra 2:3 nám připisuje jeden bod.

Druhý sobotní zápas má naprosto stejný vývoj, jako ten první, 0:1, otáčíme na 2:1 a soupeř znovu srovnává na 2:2. Rozdíl je naštěstí ve vyvrcholení dalšího „pětiseťáku“, který tentokrát, dle starých dobrých tradic, vyhráváme, získáváme dva body a dobře si uvědomujeme, že udržení pozice ve skupině „A“, máme stále ve svých rukách, i když naše postavení v tabulce není ideální.

Neděli dopoledne zahajujeme proti domácím Lvům z Prahy a začátek nám vůbec nevychází dle představ, prohráváme 18:25 úvodní dějství a víme, že musíme zabrat. Skóre sice srovnáváme na 1:1, následující dva sety však, také vinou okleštěného kádru, výrazně nezvládáme a bez zisku bodu vyklízíme palubovku.

V posledním pražském vystoupení jde takzvaně „o všechno“, Kojetín zde na turnaji hraje s velkou chutí, ale všichni si uvědomují důležitost tohoto duelu. Pokud získáme tři body, odsunujeme Kojetín v tabulce pod nás a obráceně.
Znovu ale kopírujeme scénář prvního nedělního utkání, 0:1, 1:1 a poslední dva sety už nezlobíme a odcházíme poraženi 1:3.

Loučíme se, prozatím, s nejvyšší skupinou, ale zkušenosti nabyté během tohoto víkendu jsou neocenitelné. Příště nás ve skupině „B“ čekají SGLD Brno, sestupující společně s námi, Ústí nad Labem, Slavia Hradec Králové a postoupivší z „céčka“ Blue Volley Ostrava. Zároveň jsme vedení soutěže požádali o pořadatelství turnaje a bylo nám vyhověno. Nová sportovní hala v Ostravě Třebovicích tedy bude dějištěm příštího turnaje extraligy U18 skupiny „B“, který se odehraje po Novém roce, konkrétně 20. a 21.ledna 2024.

Všichni jste srdečně zváni a my se na Vás velice těšíme,

Tým GREEN VOLLEY FRÝDEK-MÍSTEK