04. 12. 2023

U20 – Extraliga, Ani slibný začátek nestačil

​Uplynulý víkend byl ve znamení dalšího v pořadí série turnajů mužů do dvaceti let, nejvyšší soutěže Extraligy U20. Náš tým GREEN VOLLEY FRÝDEK-MÍSTEK dostal možnost tento turnaj pořádat, a proto toho využil, i když v náhradní hale, nám již dobře známé Sportovní hale v Ostravě-Třebovicích. Jak už samotný titulek napovídá, do turnaje jsme vlétli ve velkém stylu, v sobotu jsme oba dva úvodní duely vyhráli, přesto se s druhou výkonnostní skupinou loučíme a snad jen na čas sestupujeme do skupiny „C“ hrané po Novém roce, konkrétně 27. a 28. ledna 2024, s největší pravděpodobností v Olomouci.

Jakožto pořadatelský tým zahajujeme prvním utkáním proti papírovému favoritovi celého turnaje, VAM Olomouc, který si hodně věří a proti nám hraje sebevědomě a s ničím jiným, než s vítězstvím nepočítá. Naši kluci však hrají s odhodláním, roli outsidera si nikterak nepřipouští a první set kontrolujeme až do konce, v poklidu ho vyhráváme 25:18. Další dějství hosté nastupují koncentrovanější, s vědomím, že procházka růžovou zahradou se konat nebude. Olomouc srovnává 1:1 na sety a my opět velíme k útoku. Odvážná hra nese své ovoce, celý čtrnáctičlenný tým GREEN VOLLEY FRÝDEK-MÍSTEK si zasluhuje pochvalu za kolektivní projev a bojovné nasazení. Třetí i závěrečný set strháváme na svou stranu a připisujeme si veledůležité tři body do tabulky skupiny „B“. Zajímavostí je také fakt, že hosté z Olomouce byli prohrou zaskočeni natolik, že po zbytek turnaje již nepoznali chuť vítězství a sestupují do nižší skupiny.

Ve druhém utkání nám los přiřadil pražský Prosek, který stejně jako my, zvítězil v prvním svém účinkování 3:1. Na dálku tak společně s Příbramí soupeříme o nejúspěšnější tým sobotního hracího dne. Zápas se vyvíjí divoce, skóre se přelévá ze strany na stranu, stejně tak i poměr setů je jako na houpačce. První set prohráváme, druhým stav srovnáváme, třetí opět pro hosty z Prahy. Pod tlakem nepanikaříme, naopak si vynucujeme rozhodující pátou zkrácenou sadu. Tiebreak kopíruje stav celého utkání, o vítězi není rozhodnuto ani za stavu 15:15. V dramatické koncovce se za koncovou lajnu staví na servis Vojta Blaha a esem ukončuje v náš prospěch tento nekonečný tiebreak.

Nedělní dopoledne nastupujeme proti zřejmě nejlepšímu týmu ostravského turnaje, Příbrami. Pět bodů z předešlého dne nám dodává určité sebevědomí a úvodní set se hraje oboustranně kvalitní volejbal. Možná více zkušeností, možná i štěstí pomáhá příbramským hráčům k zisku první sady a bohužel je to také předpověď následujícího vývoje celého duelu. Prohra 0:3 nás i přes povedené sobotní vystoupení staví do situace, kdy musíme v posledním zápase proti Kojetínu bojovat doslova o všechno.
SK Kojetín si během prvního hracího dne nepřipsal ani bod, ale očekávali jsme po příchodu nahrávače Martina Hilšera, že se v neděli bude jednat o úplně jiný projev týmu. A také, že ano, hned na začátek si Kojetín vyšlápl na stále ještě zaskočenou Olomouc a tři body si po právu bere. Kalkulace před naším vzájemným měřením sil je jasná; jakýkoli bodový příděl pro „GREEN VOLLEY“ nás udrží ve stávající skupině, v případě dobré konstelace je ještě ve hře postup výše. Prohra 0:3 nebo 1:3 nás posílá níže, do skupiny „C“. Do zápasu vstupujeme sice odhodlaně, ale v krizových situacích řešíme útok příliš opatrně. Po prohraném prvním setu si bereme ponaučení a konečně jsme konkurenceschopní, vyrovnáváme na 1:1 a třetí dějství je boj o každý bod a každý míč. Koncovka nám nejtěsnějším možným rozdílem protéká mezi prsty a tím i celý zápas, protože v posledním setu již neklademe odpor.
Zhodnocení třetího turnaje extraligy U20 i přes sestup na nižší skupiny hodnotíme kladně, hráčům se nedá upřít bojovnost i nasazení a předvedený volejbal místy dosahoval slušné kvality. Domácího prostředí jsme využili také k nasazení maximálního počtu nominovaných hráčů. Tentokrát to byli; nahrávači: Adámek, Bača, Nikel, smečaři: Blaha, Nekola a Válek, blokaři: Kožuch, Pustějovský, Vávra, univerzálové: Dudek, Garba, Hradil, libera Koloušek s Majerem a trenérská dvojice Tomáš a Široký.

Za podporu děkujeme našim partnerům: NSA, Moravskoslezskému kraji, Městu Frýdek-Místek a společnosti Hyundai Motor Manufacturing Czech.

Už teď se těšíme na konec ledna a věříme v opětovný postup do skupiny „B“,

Váš tým GREEN VOLLEY FRÝDEK-MÍSTEK