29. 01. 2024

U20 Extraliga, Gradující výkony v Olomouci

​V pořadí již čtvrtý turnaj volejbalové extraligy U20 tentokrát hostila Volejbalová Akademie Olomouc v prostorách fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého. Do této třetí výkonnostní skupiny GREEN VOLLEY FRÝDEK-MÍSTEK nešťastně sestoupil i přes veškerou snahu na posledním turnaji, který sám pořádal. Naše snaha i cíl tedy byly od začátku jasné, získat zpět účast ve skupině „B“ a pokusit se o zázrak v podobě zisku většího počtu bodů do celkové tabulky extraligy mužů do dvaceti let. Zatím nám patří desátá příčka, ztrácíme 6 bodů na finálovou osmičku a pro závěrečný turnaj tak máme jen teoretickou šanci postupu. Nehledě na jakékoli kalkulace se jdeme poprat do každého následujícího utkání.

Prvním soupeřem nám v zahajovacím utkání byla VAM Olomouc, která stejně jako GREEN VOLLEY, měla za cíl pokusit se probojovat do závěrečného extraligového turnaje, mezi elitních osm týmů ČR. V posledním vzájemném měření sil jsme Olomouc porazili a na toto vítězství chceme navázat i nyní. Domácí volejbalisté jsou však dobře připraveni, naopak nám se nedařilo se do zápasu pořádně dostat. Naše silná zbraň, tvrdé smečované podání, se tentokrát nedostavuje, kazíme 15 servisů bez jediného esa. Soupeř si při tom pomáhá sedmi přímými body z podání a celkem jednoznačně poráží GREEN VOLLEY FRÝDEK-MÍSTEK 3:0 na sety.

V dalším průběhu turnaje narážíme postupně na Nymburk, Hradec Králové a Velké Meziříčí. Snad kromě první poloviny prvního setu proti Nymburku, kdy jsme se pomalu prokousávali k optimálnímu výkonu, jsme se začali prosazovat v útočných fázích hry, jak na servisu, tak při útoku na ztrátu i na bod. Přesto první set strháváme na svou stranu, vnucujeme soupeři naší hru a diktujeme tempo zápasu. Nymburk porážíme 3:1 a cestujeme domů, abychom se na druhý den vrátili zpět ke zbývajícím dvěma duelům.
Úvodní souboj druhého hracího dne obstarává GREEN VOLLEY proti Slavii Hradec Králové. Opět tvrdíme muziku, náš stroj se ale rozjíždí pomalu… přesto nezadržitelně… První set pro Slavii, ale to je vše, co dnešním soupeřům dovolujeme. Jak Hradec, tak následně Velmez nestačí čelit dělovým servisům hráčů Greenu a nikdo si tak již nedokáže připsat více, než 19 bodů v setu. Místy to v krásné hale Aplikačního centra BALUO připomínalo raketovou střelnici v Nevadě. Logické odtažení útočících protihráčů z ideálních útočných pozic od sítě pro změnu umožňuje blokařský koncert našich středových hráčů, kteří rozdávají jednu poklici za druhou. Čísla v tomto případě hovoří jasně; 23 přímých bodů z podání a 29 bodových bloků za pouhá tři utkání napovídají, kterou cestou se chceme i nadále ubírat. Dalším neméně podstatným zjištěním byl fakt, že všech 11 hráčů, kteří byli tento víkend nominováni, podali maximum svého úsilí a za dobrým výsledkem týmu se tak podíleli všichni bez rozdílu. Proto patří celé „zelené“ partě velké díky a je velkou škodou, že i přes vzrůstající formu a narůstající volejbalové umění, se letos na MČR dvacetiletých nedostaneme. Příští rok ale určitě !!!

Jedenáctka statečných tentokrát byla; režiséři hry Jakub Nikel a Jakub Vorobel, létající křídla Vojta Blaha, Vojta Nekola a Honza Válek, neproniknutelné hráze v podobě Aleše Pustějovského a Matouše Vávry, dvě kladiva Matěj Dudek a Tomáš Garba a vysavači všechnochytilové Vít Koloušek s Lukášem Majerem.

Váš tým GREEN VOLLEY FRÝDEK-MÍSTEK
#extremneazsmesneprehecovany